Hoe vraag je je geld terug van vrienden

geld terugvragen

Krijg je nog geld van een zakenrelatie? En heb je moeite met het incasseren? Vraag dan bij aanhoudende problemen hulp aan een incassobureau. Dat is vaak hoe het gaat als je nog geld moet krijgen van een klant of andere zakelijke relatie. Maar voor geld terugvragen aan een persoonlijke relatie is er niet echt duidelijkheid over hoe je dat nu doet. Laat staan binnen welke tijd. Hoe moet je het beste geld terugvragen van een vriend? Hier zijn een paar manieren om je te helpen.

Herinneren is soms genoeg

Soms is een keer vragen om iemand te herinneren genoeg. Durf te vragen! Misschien heeft die vriend van je zoveel dingen aan het hoofd dat hij simpelweg vergeten is dat hij geld had geleend. Of je vriend was vergeten van wie. Stuur een appje, of ga een keertje op de koffie en laat vallen dat je wat aan ze had geleend. Zorg dat je vriend weet dat het belangrijk voor je is om terugbetaald te worden. Jij hebt zelf ook elke maand rekeningen die je moet betalen.

Betalingsregeling

Het klinkt gek, om met een vriend van je een betalingsregeling af te spreken. Maar dit kan in sommige gevallen de beste manier zijn. Dit is vooral handig als het gaat om een groter bedrag en je weet dat je vriend slecht is in sparen. Gaat je vriend hier mee akkoord, maak dan duidelijke afspraken met elkaar hierover. Bespreek je dit in één keer goed, dan hoef je het geld terugbetalen ook later niet meer te bespreken – aangenomen dat je vriend zich aan de afspraken houdt.

Bied je hulp aan

Als je vriend dat wil, dan kun je hem helpen door zijn financiën te bekijken. Gaat hij niet goed met geld om? Stel dan eens voor dat hij een budget maakt of help je vriend met het maken van een budget. Op deze manier kunnen jullie allebei zien hoeveel hij zich redelijkerwijs kan veroorloven om je elke maand terug te betalen. Je kan die vriend met een gat in de hand op die manier ook helpen om wat te sparen voor zichzelf.