Het belang van algemene voorwaarden voor uw onderneming

Hoe je het ook wendt of keert, om zorgeloos te kunnen blijven ondernemen zijn algemene voorwaarden essentieel. Onvoorziene omstandigheden kunnen altijd voorkomen en dan is het wel net zo fijn om te weten dat u zich hiervoor heeft ingedekt. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en het kan wel enorm schelen als u mensen simpelweg kan verwijzen naar de algemene voorwaarden voor uw onderneming. Echter, algemene voorwaarden laten opstellen betreft echt maatwerk. Elke onderneming is namelijk anders en handelt in andere diensten of producten. Niet gestructureerde telefonische intakes of een algemeen vragenformulier zou je namelijk niet veel verder brengen dan algemene voorwaarden die je ook wel ergens voor nop online kan vinden. Met alle risico’s en gevolgen van dien. 

Voorkom narigheid

Hoe fijn is het als je niet meer bij elke transactie mensen moet wijzen op de betalingsvoorwaarden, de auteursrechten, etc. maar simpelweg kunt verwijzen naar de algemene voorwaarden van uw onderneming.  Hoe nauwkeuriger en preciezer de algemene voorwaarden zijn, hoe beter deze jou en je onderneming kunnen beschermen. Met algemene voorwaarden is het voor de client direct duidelijk welke rechten en plichten zij hebben. Vooral in de hedendaagse maatschappij is het wel net zo fijn om dat helder te hebben. 

Inhoud algemene voorwaarden

Eveneens als er zoveel ondernemingen en ZZP-ers zijn, zoveel algemene voorwaarden kunnen er ook wel opgesteld worden. Iedere onderneming heeft namelijk behoefte aan andere voorwaarden, rechten en plichten. Denk bijvoorbeeld bij een fotograaf aan de portretrechten en de gebruiksrechten van de afbeelding. Maar zo kan een sportschool er bepalingen in hebben staan die aansprakelijkheid wegneemt voor eventuele blessures of ander letselschade, die zouden kunnen ontstaan tijdens de trainingen van de leden. Ook verhuurders van bedrijfspanden kunnen bepalingen over BHV, aansprakelijkheid en brandveiligheid laten opnemen.

Zo zijn er nog wel talloze voorbeelden te bedenken van de inhoud van algemene voorwaarden. De meest voorkomende bepalingen zijn echter betalingsvoorwaarden, aansprakelijkheidsbepalingen en risicofactoren. Belangrijk is dat je vanaf het begin de algemene voorwaarden goed opstelt en deze jaarlijks laat nakijken of alles nog up-to-date is.